Как да изберем между дамаска и кожа за нашата мека мебел

Диван от Кожа срещу диван от дамаска

Мебели от Кожа срещу мебели от Дамаска

Диван от Кожа срещу диван от дамаскаПокупката на мека мебел е начинание, което изисква да се преценят редица фактори. Формата, стила, цвета и шарката на материала, са неща, които трябва да вземете предвид, защото закупената мебел,  ще бъде у дома ви с години.

 

Въпрос, който често срещаме от нашите клиенти е какъв материал да изберат за изработката на желаната от тях мека мебел, а именно дамаска или кожа?

 

Този въпрос няма директен отговор, а ние вярваме, че човек наистина трябва да бъде информиран и да знае какво купува, особено когато говорим за продукт, който е за дългогодишна употреба.

 

В тази статия ще Ви запознаем с основните характеристики на дамаската и кожата.

 

Мека Мебел от Дамаска

Холна Гарнитура ВелиМеката мебел от дамаска става все по-разпространена неслучайно. Тя наистина е много добър избор за ежедневна употреба.

 

Меката мебел от дамаска с лекота създава приветлива атмосфера в дома, като при дамаските има огромен брой различни цветове, шарки и разцветки, което позволява с лекота да паснат на всякакъв стил домашни интериори.

 

Предимства на дамаската

  • По-голям комфорт: Може би най-осезаемото предимство на меката мебел от дамаска е нейния комфорт. Хубавата дамаска е мека на допир и удобна за седене и излягане. Когато седите продължително време на мебели от дамаска няма шанс да се изпотите, както при мебели от кожа, защото дамаската абсорбира топлината на тялото много по-бавно от кожата.

 

  • Подходяща за домашни любимци: Домашните любимци са едни от основните причинители на щети по мебелите. Ноктите на кучетата и котките имат много по-голям шанс да наранят и одраскат кожата, отколкото дамаската.
  • Цена: Дамаската като цяло е по-бюджетното решение, особено ако става въпрос за сравнение с естествена кожа. Ако изберете мебели от дамаска за вашия дом, определено ще ви излезе по-евтино. Препоръчваме все пак да не избирате най-евтините дамаски, защото те са по-некачествени и по-лесно се късат с времето.

 

Относно почистване, мебелите от дамаска са малко по-времеемката опция. Ежедневното почистване би се изразявало в минаване с прахосмукачка. На известен период от време ще се наложи да свалите калъфите на вашата мебел и да ги изперете в пералнята (когато мебелите ви са от дамаска, може да отделяте дамаската от дунапрена в седалищната част, понеже най-често са на калъфи), което е малко по-трудно от поддръжката на кожен диван.

 

На българския пазар вече има нов тип дамаска наречена Изи Клин (Easy Clean). Тя е направена да издържа и да бъде лесно почиствана от петна и храни. За нея е нужно само да попиете петното и да го изтъркате с навлажнена кърпа с комбинация сапун.

Мека Мебел от Кожа

холови гарнитури

Когато говорим за мека мебел от кожа, най-важното нещо е да уточним дали става въпрос за естествена или изкуствена кожа.

 

Двете са коренно различни като тип материал, цветова гама и най-вече цена, за това ще ги разгледаме поотделно.

Мека Мебел от Естествена Кожа

Диван от естествена кожа

Естествената кожа определено не е подходяща за масовия потребител, най-вече заради нейната цена, която е в пъти по-скъпа от изкуствената кожа и от дамаската.

 

 

Предимства на естествената кожа

  • Издръжливост: Естествената кожа е осезаемо по-здрава и издръжлива от изкуствената кожа. Това е така, защото тя е животинска кожа, преработена за производство на изделия от естествена кожа. Тя много по-трудно ще се напука с времето и при добра поддръжка, мебелите от естествена кожа могат да запазят вид за наистина дълъг период от време.
  • Външен вид: Мебелите от кожа определено са по-изтънчени от мебелите от дамаска. Ако изработката е от естествена кожа, това придава класа и стил, които не могат да бъдат дублицирани с друг материал.
  • Хипоалергенен материал: Естествената кожа няма шанс да предизвика у вас алергична реакция, защото е хипоалергенна.

Изкуствената кожа е луксозна стока, която малко хора биха могли свобоно да си позволят. В много малко случай се налага изделието да е от естествена кожа, като най-често това е по желанието и по възможностите на потребителя.

 

Мека Мебел от Изкуствена Кожа

 

холна гарнитура изкуствена кожа

Меката мебел от изкуствена кожа е по-често срещана от тази от естествена, най-вече заради драстичната разлика в цената. Изкуствената кожа е в пъти по-евтина от естествената, като същевременно запазва усещането и визията.

Предимства на Изкуствената Кожа:

  • Богата гама от цветове: Както при дамаската, изкуствената кожа може да бъде произведена в огромна палитра цветове. Това дава възможност да бъде съчетана с почти всякакъв интериор и стил.
  • Цена: Това е най-осезаемото предимство на изкуствената кожа. Ако за цена от 1000лв може да закупите холна гарнитура от изкуствена кожа, нейният еквивалент от естествена ще бъде поне 3 пъти по-скъп, само заради цената на кожата.
  • Лесна поддръжка: За да поддържате мебели от изкуствена кожа не е нужно много. Достатъчно е само ежеседмично забърсване с микрофибърна кърпа, за почистване. Ако сте човек, който често прави петна по дрехите и мебелите си от невнимание, изкуствената кожа е перфектната опция за вас.

Важно е да се отбележи, че домашните любимци могат сериозно да увредят кожата на вашите мебели със своите нокти. Изкуствената кожа е по-податлива на драскотини и скъсвания от животни, защото няма вродената здравина на естествената кожа.

Заключение и препоръки

Кожа или дамаска

За въпросът кой материал е най-добър, няма еднозначен отговор. Всичко зависи от вашите специфични предпочитания, на какво държите и какво цените.

 

Нашият опит показва, че дамаската е по-предпочитаната материя за дома, най-вече заради комфортът и удобството, които предлага. Ако искате да обзаведете дома Ви, определено бихме препоръчали дамаска, като материал за вашите мебели.

 

Ако имате въпроси, на които не сме успяли да отговорим в тази статия, не се колебайте да се свържете с нас!